fbpx
O nama

Pučko otvoreno učilište Božić je prvo međunarodno pomorsko učilište u Republici Hrvatskoj osnovano u Splitu. Polaznicima nudi mogućnost upisa u programe doškolovanja, prekvalifikacije, osposobljavanja i usavršavanja za različita zanimanja. U suradnji s Agencijom za zapošljavanje pomoraca Učilište nudi polaznicima zaposlenje na putničkim brodovima nakon završetka obrazovanja. Učilište posjeduje sva relevantna odobrenja Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Pratite nas i na:
 

Blog

      NAOBRAZBOM DO NAPREDOVANJA I ZAPOSLENJA NA BRODU

Pučko otvoreno učilište Božić je prvo međunarodno pomorsko učilište u Republici Hrvatskoj koje nudi školovanje, doškolovanje i prekvalifikaciju polaznika za programe Pomorski nautičar, Tehničar za brodostrojarstvo i Elektrotehničar na hrvatskom i engleskom jeziku.Učilište posjeduje sva relevantna odobrenja za rad od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

 

Programi su namijenjeni pomorcima kojima je zbog napredovanja brodu ili upisa u dodatne programe izobrazbe neophodna prekvalifikacija za navedena zanimanja, kao i za početnike bez iskustva rada na ovim poslovima koji svoju budućnost vide u poslovima na brodu. Naša prednost je što jedini na tržištu uz prekvalifikaciju nudimo mogućnost zaposlenja naših polaznika završetkom školovanja. Naime u sklopu učilišta djeluje Agencija za ukrcaj pomoraca koja ima za cilj ponuditi adekvatno zaposlenje našim polaznicima završetkom školovanja u ulozi časničkog i/ili hotelskog osoblja na putničkim brodovima.

 

Dana 04.08. 2020. godine uz preporuke i mjere zaštite od „Covid -19“ u velikoj hali učilišta održana je svečana dodjela završnih svjedodžbi drugoj generaciji polaznika prve međunarodne pomorske škole.

 

„Velik dan za nas zbog toga što je to međunarodni nivo pomorske škole i to prvi u Hrvatskoj na engleskom jeziku. S time smo posebno zadovoljni i ponosni, a naročito kvalitetom koju su prezentirali naši polaznici na kraju godine. Što se tiče interesa za upis u programe on je zaista velik pogotovo na međunarodnom planu, a i naši polaznici pokazuju interes da upišu programe na engleskom jeziku jer onda osim struke svladaju odmah i engleski jezik što im nudi veće mogućnosti zaposlenja na brodovima. Što se tiče zaposlenja mi kao grupacija garantiramo svakome tko uspješno završi školu zaposlenje prvenstveno na putničkim brodovima. Tako da je uspješnim svladavanjem programa zadovoljstvo polaznika i nas koji obučavamo veliko i obostrano.“ Kazuje direktor SSM grupacije dr.sc. Ratko Božić.

 

„U drugoj generaciji međunarodne pomorske škole imamo 50 polaznika koji dolaze iz cijele Hrvatske i svijeta koji su se upisali u školu s različitim interesima. Najviše je onih koji nemaju iskustva rada te se žele kvalitetno školovati i zaposliti na brodu. Zatim oni koji imaju iskustva rada ali trebaju prekvalifikaciju radi napredovanja na brodu ili im prekvalifikacija treba zbog upisa u dodatne programe izobrazbe kao elektrotehničarima u program izobrazbe za ETO – časnika elektrotehnike na brodu. Važno je primijetiti da su polaznici željni rada i učenja u čemu im uvelike pomažu naši predavači s ogromnim iskustvom rada na brodu koji su ocijenjeni visokim ocjenama. Isto tako polaznici prepoznaju našu kvalitetu i organizaciju, hvale suvremeno opremljene učionice, simulatore i praktikum za rad. Polaznicima koji dolaze izvan Splita pomažemo prilikom pronalaska adekvatnog smještaja, osiguravamo im svakodnevni ručak u pauzi od predavanja, prijevoz od smještaja do učilišta, teretanu za rekreaciju, radionice za djecu i odrasle ako dolaze s obitelji i još mnogo toga” kaže nam stručno andragoški voditelj učilišta Ivo Perković.

 

Prilikom dodijele svjedodžbi zatekli smo i polaznike koji su nam rekli:

 

„Naučio sam mnogo o praktičnim uvjetima rada na brodu zahvaljujući odličnim uvjetima rada u praktikumu učilišta uz odlične mentore. Osim što su uvjeti vrhunski još mi se nudi mogućnost zaposlenja što ću objeručke i prihvatiti.“ kaže Antonio.

 

“Program pomorski nautičar je odlična kombinacija teorije i prakse, gdje su uvjeti za izvedbu praktične nastave fenomenalni. Predavači su fleksibilni, odlično pripremljeni te su nas svojim iskustvom odlično pripremili na uvjete rada na brodu. Učilište je odlično organizirano i sve što nam je bilo potrebno za praćenje nastave smo dobili na vrijeme” kaže nam Luka.

 

„Pohađao sam školu za pomorskog navigatora i tečajevi su bili vrlo zanimljivi i dobro organizirani. Učitelji su bili sjajni i vrlo ljubazni. Također, administrativno osoblje je bilo od velike pomoći u organiziranju smještaja. Školu bih toplo preporučio svima koji su razmišljali o dolasku” kaže nam Josh iz Australije.

 

Preporučujemo svakome prije nego se odluči otići „trbuhom za kruhom“ u Njemačku, Irsku i druge države da najprije promisle da bi bilo dobro zaposliti se na brodu. Zaposlenje ne znači nužno na prekooceanskim brodovima, oni mogu biti riječni za one koji ne vole more. Odlazak na brod znači povratak kući, a svaki odlazak u strane zemlje stavlja pod upitnik povratak kući.Zaposlenje na brodu osigurava dobre plaće, radna mjesta, ugovori su kratki, plaće su permanentne (uplaćuje se mirovinsko i zdravstveno), i čak od 4-6 mjeseci godišnjeg odmora godišnje.

 

Upisi u treću generaciju međunarodne pomorske škole su u tijeku i trajat će do sredine rujna. Prijaviti se možete osobno na adresu: 114.Brigade 12, Split, mailom: [email protected]; ili tel. 021/558 519, mob: 091/4782892. 

 

U Splitu, 05.08.2020.

  IVO PERKOVIĆ, stručno andragoški voditelj: ZNAČAJ CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA

Većina ljudi povezuje pojam učenja s formalnim obrazovanjem u školi, na fakultetu, na sveučilištu i sl. Od rane dobi sugerirano nam je od strane roditelja da moramo steći “dobro obrazovanje”. Općenito govoreći, istina je da su formalno obrazovanje i stečene kvalifikacije vrlo važni. Obrazovanje nam može povećati potencijal da pronađemo bolji posao, zaradimo više novca i postanemo uspješniji u daljnjoj karijeri. Međutim formalno obrazovanje je samo jedna vrsta (cjeloživotnog) učenja. Postoje i mnoge druge mogućnosti obrazovanja u vidu usavršavanja kroz neformalne obrazovne programe i razvijanja vještina putem informalnih oblika obrazovanja. Kako god, učenje je neizbježno i stalno se događa kod svakog pojedinca. Upis u program cjeloživotnog učenja je smišljen i dobrovoljan čin od strane polaznika. Takvi polaznici su motivirani za učenje i osobni razvoj. Svjesni su da cjeloživotno učenje može poboljšati razumijevanje funkcioniranja svijeta oko sebe, pružiti više i bolje životne i radne mogućnosti, te s tim poboljšati kvalitetu života. Ipak, kao dva glavna razloga upisa u programe cjeloživotnog učenja se nameću osobni i profesionalni razvoj pojedinca.

 

Cjeloživotno učenje donosi i ostale brojne prednosti kao što su:

–              povećanje samopouzdanja i samopoštovanja

–              čini nas manje sklonim riziku i prilagodljivijim promjenama kada se dogode

–              pomaže u postizanju zadovoljstva osobnim životom

–              razvija ideje i uvjerenja pojedinca

Učenje za osobni razvoj

Ne mora postojati konkretan razlog za učenje, jer učenje radi učenja samo po sebi može biti korisno iskustvo. Uobičajeno je mišljenje da kontinuirano učenje i aktivni um kroz cijeli život mogu odgoditi ili zaustaviti napredak nekih oblika demencije, mada zapravo postoji vrlo malo znanstvenih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje. Međutim, držanje mozga aktivnim svakako ima svoje prednosti  jer učenje čini život ispunjeniji u bilo kojoj dobi.

Kvalitetno obrazovanje je ključno za zapošljavanje

Poslodavci traže uravnotežene ljude s prenosivim vještinama. To uključuje sposobnost djelatnika za učenje i profesionalni razvoj. Ako ste trenutno nezaposleni trebate pametno iskoristite vrijeme. Učenje nečeg novog može se isplatiti u pružanju novih prilika koje se inače ne bi mogle pojaviti bez osobnog razvoja pojedinca. Naravno da ako ste zaposleni  iskoristite mogućnosti obuke, treninga ili mentoriranja koje vam nudi poslodavac i stalno radite na svom profesionalnom razvoju jer ćete postati bolji u svom radu i tako doprinijeti svojoj većoj radnoj učinkovitosti na zadovoljstvo sadašnjeg ili budućeg poslodavca.

Ulaganje vremena za dodatno učenje donosi i svoje koristi.

Svakako kao glavna korist  se nameće veće osobno zadovoljstvo svojim životom i poslom. Zauzvrat ulaganje vremena u usavršavanje dovodi do uspješnijeg  radnog dana. Ako se pak odlučite usavršavati u nekom drugom komplementarnom sektoru, to će vam pružiti mogućnosti  specijalizacije i potencijalno veće zarade  ili mogućnosti rada u nekoj drugoj povezanoj djelatnosti. Što se osoba profesionalno više razvija, to joj omogućava veće radno iskustvo s mogućnostima nadogradnje znanja i vještina, te joj podiže samopouzdanje u poduzimanju sljedećeg koraka u vidu promjene radne sredine. S financijskog stajališta, vještiji i obrazovaniji zaposlenik ima veće mogućnosti bolje zarade i napredovanja na poslu. S druge pak strane, stručnija osoba će ne samo biti korisija poslodavcu nego i kupcima i klijentima. Stručnost povećava samopouzdanje i  često je ključna kompetencija učinkovitog menadžera. Ako ste frustrirani svojim poslom, neprestano usavršavanje olakšat će vam pronalazak nove radne sredine, a i načina izbjegavanja potencijalno stresne radne situacije.

 

U Splitu, 31.01.2020.

 SREĆKO MIMICA: PODMAZIVANJE CILINDARA BRODSKIH SPOROHODNIH 2T MOTORA

Današnji trend u razvoju pomorstva i tehnologije općenito, a samim time i pritisci od strane brodara  , nagnali su proizvođače velikih brodskih dvotaktnih sporohodnih dizelskih motora da konstrukcijskim modifikacijama omoguće uporabu goriva sve lošije kvalitete. Takva goriva sadržavaju tvari koje u određenim uvjetima mogu postati vrlo korozivne. Danas se, generalno gledajući, za pogon trgovačkih brodova koristi sporohodni dvotaktni dizelski motori u rasponu snaga od 5,000 do 80,000 kW i to na goriva vrlo loše kvalitete. O gorivima i standardima goriva ćemo govoriti drugi put. Izgaranje takvih goriva u cilindrima motora neminovno uzrokuje stvaranje elektrokemijske i kemijske korozije, te trenje i trošenje elemenata cilindara i ispušnih vodova.

Od lubrikanata se očekuje da ispune sve veći broj zahtjeva. Njihova primarna funkcija je razdvajanje kliznih površina (podmazivanje), odvođenje topline i održavanje čistoće komponenti. Sekundarna funkcija lubrikanata je brtvljenje, izolacija, zaštita od korozije, kontrola oksidacije, prevencija pjenjenja, raspršivanje onečišćivača, prijenos energije, ublažavanje udara itd.

Motorna ulja trebaju zadovoljiti sljedeće uvjete:

– viskoznost mora udovoljavati uvjetima rada motora bez obzira na izmjenu temperature u dozvoljenim granicama;

 – moraju biti otporna na isparavanje

– moraju biti otporna prema oksidaciji i starenju;

– moraju imati mogućnost rastapanja čađe i koksa u produktima izgaranja;

– moraju imati zadovoljavajuću mazivost (dobru i trajnu čvrstoću uljnog filma);

 – ne smiju biti korozivna.


Ulja za podmazivanje su vrlo složena smjesa pojedinih aditiva i ”baznog” (osnovnog) ulja. Za svaku pojedinu primjenu postoji i specifična mješavina ulja za podmazivanje. Ova ulja su podijeljena po svojim fizikalnim i kemijskim svojstvima. Glavna podjela ulja za podmazivanje je po viskoznosti i području primjene. Viskoznost je trenje nastalo pri strujanju fluida zbog različite brzine gibanja njegovih slojeva. Ili pojednostavljeno: otpor tekućine tečenju. Kvaliteta trenja između slojeva tekućine klasificirana je brojem koji se naziva indeks viskoznosti (engl. Viscosity index – VI) Viskoznost je najvažnija pojedinačna fizikalna karakteristika ulja za podmazivanje jer ona ustvari određuje debljinu uljnog filma. Preciznije, indeks viskoznosti (VI) je definiran kao nejedinični broj koji označava učinak promjene temperature na kinematsku viskoznost ulja. Što je indeks viskoznosti ulja veći, manje opada viskozitet kako raste temperatura, te se tako održava deblji uljni film. SAE (society of automotive enginers) je odredilo standarde viskoznosti ulja a VI (viscosity indeks) se definira brojevima od 0 pa do 90 .Uz njega se obično doda indeks W sto označava zimu tj hladnoću.

U razvoju ulja za podmazivanje koristi se termin Tribologija. Taj termin je nastao iz uvjeta koja ulja za podmazivanje moraju zadovoljiti ,a to su:

1.trenje

2.trošenje

3.podmazivanje

Ulja za podmazivanje moraju zadovoljavati sljedeće kriterije :

 

– Mora smanjiti trenje klizanja između prstenova i prstena obloga na najmanju moguću mjeru, čime se minimalizira metal na metal kontaktno i trenje trošenja. To se postiže dodavanjem aditiva ( zincdithiophosphate ili sulphurised alkaline – vidi gornju tablicu) .Ti aditivi imaju nisku frikciju tj smanjuju otpor kretanja klipnih prstenova u cilindru.

Istrošenje  se definira kao oštećenje čvrste površine koja uglavnom uključuje progresivni gubitak materijala i nastaje zbog relativnog gibanja ( trenja)između supstanci te površine i supstanca ili površine koje su u kontaktu .

– Disperzivi i deterdženti i drugi aditivi koji se dodaju u ulje u cilindru jesu aditivi koji se koriste za neutralizaciju smola netopljivih u ulju ,oksidacijskih produkata i nečistoća koje se nalaze rasute u ulju.Svrha ovih disperziva je da spriječe spajanje oksidacijskih produkata u veće molekule a ukoliko dođe do pojave ovih efekata zbog istrošenosti ulja na zidovima se pojave kao lakirane površine preko kojih klipni prstenovi imaju veće trenje . Oni minimiziraju stvaranje mulja.

Ovdje je potrebno objasniti sto je mulj (sludge). Mulj je mekana, crna, želatinasta emulzija vode i nusproizvoda nastalih izgaranjem kod rada na niskim temperaturama motora.

 Lak (varnish ) je tvrdi, tanki sloj oksidiranih uljnih proizvoda koji se zapeče na dijelove tijekom rada na visokim temperaturama. Dakle, mulj je povezan s radom pri niskim temperaturama motora, dok je lak povezan s radom pri visokim temperaturama motora.

Dakle nakon generalnog uvoda o uljima  možemo krenuti na područje ulja za podmazivanje košuljica  cilindara sporohodnih brodskih motora.U prošlosti su se koristila goriva od 4.5% S2 ,a da bi se postotak sumpora danas spustio na 3.5% a uskoro tj 01.01.2020 postotak sumpora pada na 0.5%. Od 2015 u europskoj zajednici (SECA -sulphur emission control area) se koristi 0.1% sumpora ili ultra low sulphur.O gorivima ćemo nekom drugom prilikom.

Podmazivanje motora s križnom glavom vrši se odvojenim sustavom cilindarskog ulja. Normalna potrošnja iznosi od 0,8 do 1,6 g/kWh (Hans -Jensen lubrifikatori). U tijeku podmazivanja cilindara ulje mora udovoljiti ekstremnim uvjetima tlaka i temperature. U slučaju da ulje ima prenisku ili previsoku viskoznost, na površini cilindra se neće formirati zadovoljavajući uljni film. Ulje preniske viskoznosti nije u stanju održati uljni film pošto prebrzo isparava pod utjecajem visokih temperatura, a ulje prevelike viskoznosti ne može se dovoljno brzo širiti ( razmazati ) po površini cilindra da bi stvorilo neprekinuti uljni film. Uvjeti podmazivanja su se pogoršali kad su se počela upotrebljavati teška goriva koja u sebi imaju veći sadržaj sumpora. To je uvjetovalo potrebu za alkalnim uljima. Danas su u upotrebi samo alkalna ulja, a radi se o visokokvalitetnim mineralnim uljima ( čiji je indeks viskoznosti oko 50 ) s dodatkom aditiva koji povećavaju deterdžentna, disperzivna i alkalna svojstva ulja. Što je postotak sumpora u gorivu veći, ulje mora imati veću alkalnu rezervu, kako bi površine cilindra i klipa bile zaštićene od djelovanja kiselina nastalih izgaranjem goriva. Većina današnjih sporohodnih dizelskih motora koristi cilindarska ulja s TBN = 40 do 70 mg KOH / g ( SAE 50 ) u slučaju kada motor koristi teška goriva sa sadržajem sumpora 1 do 3,5 ( max 4,0 ) %. Za slučaj korištenja teških goriva s preko 3,5 % sumpora, koriste se ulja  s TBN većim od 70 mg KOH/g (do 100 mg KOH/g ), SAE preko 50. Ulja SAE 50 s TBN 20 do 25 mg KOH/g koriste se u motorima koji koriste goriva s 0,5 do 1,0 % sumpora. Za podmazivanje motora koja koriste goriva s niskim sadržajem sumpora, ispod 0,5 %, koriste se niskoalkalna ulja s TBN =10 do 15 mg KOH / g, SAE 30 do 40.

Tvornica MAN B&W za svoju zadnju generaciju motora s oznakom Mark 9 preporučuje upotrebu ulja s TBN 100.Razlog :degradacija teških goriva tako da ulje ne samo što treba neutralizirati kiseline nego treba poništiti i ostale štetne nusprodukte izgaranja.

 

Total Base Number – što je to?

 

BN ulja iskazuje svoj potencijal  neutralizacije  kiselih produkata nastalih izgaranjem.

Ti kiseli produkti nastaju zbog sumpora sadržanog u gorivu. BN se često naziva i “alkalnost”. Konkretno, to je količina kiseline – izražena u  ekvivalentnom broja miligrama alkalnog kalijevog hidroksida – za to je potrebno neutralizirati sve alkalne sastojke u jednom gramu uzorka. BN od 70 za tipičan sporohodni motor ulje u cilindru znači da je količina kiselinskog ekvivalenta

potrebno je do 70 miligrama kalijevog hidroksida radi neutralizacije alkalnih aditiva prisutnih u jednom gram ovog ulja.

Ili pojednostavljeno KOH sluzi da neutralizira visak baza tj osnova koje ustvari neutraliziraju kiseline sa svojim lužnatim svojstvima.A time se sprečava kalcifikacija cilindra.

Teško gorivo za brodske motore sadržava sumpor  u različitim količinama, koja se može kretati od 0,3 do 4,5 % mas. Za vrijeme izgaranjem goriva, sumpor se oksidira na SO2 i SO3 . Dio tih sumpornih oksida kombinira se s vodom tijekom izgaranja i tvore sumpornu i sumpornu kiselinu.

Te kiseline su izrazito korozivne za motorne komponente i treba ih neutralizirati kako bi se spriječilo  trošenje.

Za neutraliziranje kiselina potrebne su baze. To znači da u ulju moraju biti prisutne lužnate baze topive u ulju za podmazivanje košuljica koja se nalaze u motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

TBN se mjeri ovim izrazom :mgKOH/gr sample što znaci koliko miligrama Kalijevog hidroksida je potrebno da se neutralizira količina sumporne kiseline mjerena po gramu uzorka.

Npr.Tipično cilindarsko ulje BN70 znači da potrebna količina od 70 mg kalijevog hidroksida da se neutralizira količina alkala sadržana u jednom gramu uzorka.4

Goriva za brodove sadrže razne količine sumpora koji varira od 0.1 pa do 3.5% mase. Za vrijeme izgaranja goriva sumpor oksidira na SO2 i SO3.Dio tih sumpornih oksida reagira s vodom tj vlagom koja dolazi do cilindra ispirnim zrakom.Pri reakciji sumpornih oksida s vodom stvara se izuzetno korozivna sumporna kiselina H2SO4. Da bi se ova količina vlage smanjila na najmanju moguću mjeru instalira se Water mist catcher na ulazu zraka u ispirni kolektor a nakon rashladnika i ispirnog zraka. Naravno da i temperaturu ispirnog zraka treba držat iznad točke humidacije.

Za neutralizaciju kiselina potrebne su baze ili osnove  i zbog toga imamo Totalni Bazni broj ili totalni broj osnova .

Što su osnove ili baze: Baze su osnovni aditivi topivi u ulju. Kalijev hidroksid nije topiv u ulju i treba baze koje će ga povezati sa cesticama ulja. Base se sastoje od osnovnih detergenata koji su organski sapuni, soli zemljanih alkalnih metala kao Kalcij ,barij i magnezij.

Kalcijev i magnezijev sulfonat i kalcijum fenat se  najčešće primjenjuju. Trik je u spajanju alkalnih metala poput kalcijevog karbonata CaCO3 koji nije topiv u ulju za podmazivanje ,s drugim molekulama tako da taj novi spoj omogući CaCO3 da se stopi s uljem i da  bude u stanju neutralizirati kiseline bez stvaranja štetnih nuspojava.

Najkritičnije točke u Diesel motoru za stvaranje taloga tj depozita su kruna i prstenovi klipa.

Svi koji su vadili klipove brodskih dvotaktnih sporohodnih motora zamijetili su žute naslage na klipu koje naravno potiču os sumpora .Bilo je tu i onih crno sivih ,jako tvrdih, teško se ciste .To su naslage kalcijum karbonata (CaCO3  ) ili po hrvatski- krečnjak -kamen. Zbog tih naslaga se na vrhu košuljice ,između cilindra i glave motora ugrađuje PCR-piston cleaning ring. Njegov dijametar je malo veći od promjera košuljice i kod  prolaska klipa prsten ostruže nakupine kalcijum karbonata sa zidova krune klipa .Ukoliko ne bi bilo PCR-a naslage bi toliko narasle da bi strugale tj oštetile košuljicu. Kod četverotaktnih motora se koristi antipolishing ring koji ima potpuno istu funkciju i svrhu kao i PCR kod dvotaktnih motora.

 Na klipu možemo još naći i nakupine čađe i pepela .Čađa je produkt nepotpunog izgaranja goriva ,a pepeo su skup komponenti koje ne mogu dalje oksidirati.

Najopasnija situacija za motor je kad se koristi niskosumporno gorivo u kombinaciji sa cilindričnim uljem visokog TBN. Tada dolazi to takozvane overalkalinity tj viška kalicijevog karbonata koji se taloži na zidovima cilindra tako da umjesto fine glatke površine imamo kretanje klipa po kamenjaru.

Zbog pravilnog doziranja cilindričnog ulja TBO -time before overhaul je značajno porastao a time su se troškovi jako smanjili. Prije su se koristili Hans -Jensen  lubrikatori ,slika ispod


Iako su imali više mogućnosti podešavanja ,za cijeli blok ,pojedinačno ,jednostavno su brizgali previše ulja u cilindre i prsteni i cilindri su se trošili tako da je 8000 radnih sati bio standard izvlačenja klipa.Potrošnja cilindričnog ulja je bila 0.9-1.4 gr/KWH. Naravno da ce se javiti lagani overalkalinity.

Fazno ubrizgavanje

 

MAN je uočio i implementirao filozofiju da nije važno samo koliko nego i kada ubrizgat ulje u cilindar.

Ta tehnologija se zove Fazno ubrizgavanje .

FAZNO PODMAZIVANJE LUBRIFIKATORI Svrha faznog podmazivanja, je da se cilindarsko ulje doda na površinu košuljice u točno određenom trenutku, tj. kada se stap nalazi neposredno prije GMT u hodu prema GMT ,kad je prvi kompresioni prsten u ravnini sa lubrikatorskim diznama. Fazno podmazivanje se u praksi provodi pomoću lubrikatora (klipne pumpice) koji su mehanički pogonjeni od strane motora, a sinkronizirani su s radom motora. Količina ulja koja se ubrizgava na košuljice motora se može regulirati ručno ili automatski. Cilindarsko ulje se ubrizgava preko nepovratnog ventila, a ravnomjerno nanošenje na površinu košuljice osigurava se distribucijskim kanalima na košuljici i stapnim prstenima. Alfa podmazivanje je elektrohidraulički sustav podmazivanja koji dozira količinu cilindarskog ulja pomoću lubrikatora koji je elektronički pokretan i koji je sinkroniziran s radom motora. Bazira se na ubrizgavanju ulja u točno određenom trenutku pomoću moderne opreme čija se filozofija rada bazira na činjenici da se s poboljšanom kontrolom momenta ubrizgavanja ulja dolazi do uštede potrošnje cilindarskog ulja. Trenutak ubrizgavanja se bazira na signalu koji signalizira položaj koljenastog vratila. Tlak ulja kod elektronski upravljanog znatno je veći od tlaka ulja kod mehanički pokretanog lubrifikatora. To je u komparaciji dvaju sustava također prednost elektronskog upravljanja. Ulje bolje prodire u utor klipnog prstena, učinak podmazivanja je poboljšan. Kod elektronski upravljanog lubrifikatora vrijeme dovođenja ulja znatno je kraće u usporedbi s mehanički pokretanim lubrifikatorom.


Prednosti Alfa lubrikatora, osim što omogućava manju potrošnju cilindarskog ulja, dolaze do izražaja u potpunosti kod MAN ME-C motora jer je cijeli sustav Alfa lubrikatora integriran u visokotlačni elektrohidraulički sustav motora. Integriranost u sustav znači da se upravljanje sustavom Alfa lubrikatora vrši elektronskim upravljačkim sustavom motora (eng. ME ECS) a za aktuaciju Alfa lubrikatora koristi se visokotlačni hidraulički sustav ME-C motora. Moguća je samostalna ugradnja Alfa sustava lubrikatora na konvencionalne motore s tim da je tada potrebna ugradnja pumpne stanice i elektronske upravljačke jedinice.

Upotreba Alpha lubricatora ne samo da je smanjila potrošnju cilindričnog ulja (feed rate 0.60 g/kwh) nego je TBO znatno produžen. Pregledom klipova kroz kolektor ispirnog zraka uočeni su klipovi sa preko 35 000 wh u jako dobrom stanju.

Sulzer ,odnosno Wartsila koristi svoju tehnologiju ,Retro fit pulse system.

Osnovni princip sustava impulsa za podmazivanje je ubrizgavanje točno odmjerenih količina mazivog ulja u cilindru u točno određeno vrijeme pod pritiskom izravno u prstene klipa, odakle je ravnomjerno raspoređen po obodu obloge cilindra.

 

Preporuka u uputstvu za Wärtsilä RTA i RT-flex motore naknadno opremljene Pulse sustavom podmazivanja iznosi 0,8 g / kWh cilindričnog ulja . S tradicionalnom specifičnom potrošnjom ulja od 1,1 – 1,6 g / KWh, to znači da se potrošnja može smanjiti za 30-50% nakon nadogradnje motora s RPLS.


Svojstva cilindarskog ulja sastruganog sa stijenke košuljice odražavaju kemijska svojstva okoline te fizikalno stanje prstena i košuljice, stoga, postoji direktna povezanost između nekih ključnih komponenti sastruganog ulja i stvarnog stanja cilindara. Temeljem podataka iz analize sastruganog ulja, količine doziranog ulja, opterećenja motora i razini trošenja cilindara moguće je sastaviti algoritam podmazivanja. Automatska optimizacija doziranja količine ulja za podmazivanje se mijenja online motrenjem sastava sastruganog ulja iz svakog cilindra, podaci se šalju izravno u glavno računalo (s algoritmom podmazivanja) te se signali šalju prema svakom rasprskaču. Kontrola trošenja stijenke košuljice uzrokovanog korozijom se temelji na kontroli količine dobave.

Funkcija cilindarskog ulja očituje se u sljedećem :

  1. Omogućuje hidrodinamično podmazivanje, tj. osigurava odvajanje radnih površina cilindarske košuljice i stapnih prstena. Količina cilindarskog ulja koja je potrebna da se stvori uljni fi lm uglavnom je neovisna o kvaliteti goriva trenutno u uporabi, a dostatna količina ulja za podmazivanje što je propisuje proizvođač utvrđuje se pregledom radne površine cilindarske košuljice i stapnih prstena kroz ispirne kanale.
  2. Čisti, tj. ispire stapne prstene, njihove kanale i prostor između kanala na stapu. Ispiranje stapnih prstena, kanala i prostora između kanala na stapu od iznimne je važnosti, i prije svega ovisi o svojstvu detergentnosti ulja (deterdžentni aditivi). Sva cilindarska ulja renomiranih proizvođača (Shell, BP, Castrol, Shevron, Total i dr.) danas u uporabi, zadovoljavaju to svojstvo, pa čak i ako je količina ulja za podmazivanje vrlo mala (min 0,6 g/kWh).
  3. Kontrolira elektrokemijsku koroziju, tj. neutralizira sumpornu kiselinu H2SO4. U procesu izgaranja stvara se agresivna sumporna kiselina i količina joj ovisi o količini sumpora u gorivu. Stoga je potrebno odabrati cilindarska ulja koja se mogu nositi s ovim problemom. Poradi postizanja dobrih radnih svojstava svih elemenata u cilindru motora potrebno je osigurati i neprekinutost uljnog filma, pa se u tu svrhu moraju zadovoljiti sljedeći uvjeti: – vrijeme ubrizgavanja cilindarskog ulja mora biti pravovremeno, – vrsta i bazni broj BN cilindarskog ulja moraju biti u skladu s karakteristikama goriva koje je u uporabi. Preporučuju se cilindarska ulja viskoziteta SAE50 i baznog broja BN70 za već uhodan motor, a poželjna je uporaba cilindarskog ulja s BN80 ako je gorivo s većim sadržajem sumpora. Pri uhodavanju na probnom stolu ili za vrijeme uhodavanja na probnoj vožnji i nakon nje, preporučuju se cilindarska ulja s povećanim svojstvom detergentnosti. Nameće se pitanje kako zadržati dostatnu količinu cilindarskog ulja na površini košuljice cilindra ako stapni prsteni klize po njoj nejednolikom brzinom, pa se ne može osigurati konstantno hidrodinamično podmazivanje, a samim time ni neutralizacija sumporne kiseline po čitavoj površini.

Naime, kako se stapni prsteni približavaju gornjoj ili donjoj mrtvoj točki, zbog promjene smjera gibanja brzina im se smanjuje s maksimalne od oko 9,0 ms-1 na 0 ms-1. Pri malim brzinama gibanja hidrodinamično podmazivanje prelazi u elastohidrodinamičko, pa se stapni prsteni tada, u odnosu prema uljnom fi lmu ponašaju kao strugači, te ga uklanjaju s površine cilindarske košuljice, što znači da se formirana sumporna kiselina ne može neutralizirati jer je nedostatna količina ulja. Potrebno je napomenuti da nije isplativo povećati količinu ulja za podmazivanje kako bi se riješio nastali problem. Rješenje se pronašlo u završnoj obradi površine cilindarske košuljice. Većina strojno obrađenih površina ima površinsku hrapavost raspoređenu približno Gausovom razdiobom. Višestruke su površinske završne obrade puno važnije od jednoprocesnih, gledano s funkcionalne točke gledišta. Završna obrada tipa Plateau honed tipična je dvoprocesna završna obrada jer nastaje primjenom dvaju procesa, klasičnoga ili grubog poravnavanja (Coarse honing) i završnoga ili finog poravnavanja (Plateau honing). Poznato je da se završnom obradom poravnanja površine (Honing) dobiva površinska hrapavost po Gausovoj raspodjeli. Primjenom dvoprocesne površinske obrade, tj. ako se primijeni grubo, a zatim fi no poravnanje, nastat će preklapanje Gausovih razdioba hrapavosti površina jedne preko druge, pa će površina tako obrađene cilindarske košuljice imati karakteristike otporne na trošenje, ali i veliku površinsku nosivost a obradom nastale neravnine služe kao uljni džepovi i sakupljači strugotina.

 

U Splitu, 22.11.2019.

  mr.sc. SILVANA KARABATIĆ KNEZOVIĆ, dr.med.: OBRAZOVNI PROGRAMI LJEPOTE I ZDRAVLJA

Stanica je temeljna funkcionalna jedinica ljudskog tijela u kojoj se istovremeno odvija veliki broj složenih kemijskih i metaboličkih procesa pomoću kojih se stanice hrane, dišu, međusobno komuniciraju, proizvode energiju, hormone, vrše prijenos tvari… Svim procesima u stanici i putem kojim stanice međusobno komuniciraju upravlja stanična inteligencija koja je zaslužna za normalno funkcioniranje cijelog tijela i stanja koje nazivamo ZDRAVLJE. Zdravlje je naše najveće bogatstvo, a sam život je veliko znanje. Jedino nas znanje čini različitima.

 

Kroz program zdravlje i ljepota pružamo vam mogućnost stjecanja novih zanimanja, znanja i vještina u području zdravstva.

 

Pučko otvoreno učilište Božić posjeduje sva relevantna rješenja o izvođenju programa osposobljavanja od strane nadležnog Ministarstva iz sektora LJEPOTE I ZDRAVLJA. Široka paleta programa osposobljavanja koji spadaju u navedeni sektor su:

 

MASER, WELLNESS TERAPEUT, NJEGOVATELJ, KOZMETIČKA NJEGA LICA, POSLOVI MANIKURE, VIZAŽIST

 

Kada pogledamo da zdravstveni turizam sve više postaje grana turizma u najvećoj ekspanziji bilo na području Republike Hrvatske ili na putničkim brodovima, koji sve više trebaju educirane kadrove za pružanje zdravstvenih usluga na brodu tada nam postaje jasno zašto smo pokrenuli upravo takvu vrst edukacijskih programa.

 

Samo s vrhunskim i stručnim (medicinskim) kadrom, bogatom turističkom atraktivnošću diljem Lijepe naše, prometnom povezanošću te široko rasprostranjene prirodne ljekovite činitelje, poput termalnih i mineralnih voda, ljekovitog blata, klime, zraka, mora, ljekovitog bilja može se postići visoka pozicija na svjetskom turističkom tržištu zdravstvenog turizma.

 

U Splitu, 20.09.2019.

  prof.engl.jezika DIJANA ROGLIĆ: OSVRT NA POKRETANJE ŠKOLE STRANIH JEZIKA BOŽIĆ

Postoji barem desetak dobrih razloga zašto učiti strane jezike

U Pučkom otvorenom učilištu Božić okruženi smo svakodnevno mladim i nešto starijim polaznicima  suočenima s potrebom cjeloživotnog učenja kada su već trebali biti ili jesu na tržištu rada. Ono što smo svi više puta čuli tijekom svog prethodnog školovanja – „učite za sebe, a ne za ocjenu„ sada dobiva pravi smisao i potvrdu u realnim životnim situacijama. Dolaskom globalizacije i olakšanim pristupom slobodnom tržištu rada naši državljani često posežu potražiti bolje uvjete rada na nekim drugim mjestima izvan lijepe naše gdje se govori nekim drugim jezicima. Nemojmo zaboraviti da slobodnim tržištem rada i strani državljani imaju mogućnost potražiti zaposlenje, školovanje ili samo provesti odmor kod nas. Upravo zbog njih i svih onih kojima je strani jezik kamen spoticanja u napredovanju ili traženju novog posla od ove školske godine pokrenuli smo Školu stranih jezika Božić.

Pružite si mogućnost da Vas uče ljudi s praktičnim iskustvom rada i života u realnim uvjetima rada na brodovima pod različitim svjetskim zastavama i upišite jedan od ponuđenih programa učenja stranog jezika. Uz opće tečajeve engleskog, njemačkog i talijanskog jezika, razine od A1- C2, nudimo i tečajeve prilagođene pomorcima i „bijelom osoblju“ na putničkim brodovima te drugim zanimanjima iz širokog spektra programa našeg Učilišta.

 

Otvorite svijet mogućnosti globalnog zapošljavanja

Učenje ili usavršavanje znanja stranih jezika otvara vam vrata svijeta rada. U svijetu koji se brzo mijenja više nego ikada tvrtke posluje internacionalno. Ključan segment u njihovom uspješnom poslovanju  je zapošljavanje globalno orijentiranih ljudi koji govore barem jedan svjetski jezik.  Jeste li ikad poželjeli biti poput ljudi koje stalno viđate u zračnim lukama “poslovno“? To ste vi. Jeste li ikad promislili kako bi bilo lijepo ploviti svjetskim morima i pri tome biti dobro plaćeni? To čeka i vas. Zapravo jedino poznavanjem stranog jezika imate mogućnost aplicirati na takve poslove.

 

Povećanje kognitivnih sposobnosti

Danas kada je napredak tehnologije doveo do stvaranja novih zanimanja cjeloživotno učenje je postalo „must“, pa se u tom slučaju i učenje stranih jezika javlja kao prioritet. Ono što tome ide u prilog su svakako kognitivne prednosti učenja drugog jezika, bez obzira koliko imate godina. Poboljšanje pamćenja, duže trajanje pozornosti i smanjeni rizik opadanja kognitivnih sposobnosti vezano uz dob, samo su neki od poznatih pozitivnih učinaka.

 

Uspostavite veze i međukulturalna prijateljstva

Za kraj, „last but not least important“ Pučko otvoreno učilište Božić je prvo međunarodno pomorsko učilište u Republici Hrvatskoj sa polaznicima koji dolaze iz svih krajeva svijeta te se na našim hodnicima čuju raznovrsni jezici. U takvom ozračju motivacija za učenje jezika nije upitna, posebno zbog stjecanja novih međukulturalnih prijateljstava.

 

U Splitu, 17.09.2019.

  POU BOŽIĆ PRVO MEĐUNARODNO POMORSKO UČILIŠTE U RH

Pučko otvoreno učilište Božić je prvo međunarodno pomorsko učilište u Republici Hrvatskoj. Učilište je dio Split Ship Management grupacije koja djeluje na tržištu više od 25 godina nudeći izobrazbu pomorcima te zaposlenje na putničkim i teretnim brodovima. Kao centar cjeloživotnog obrazovanja temeljna nam je djelatnost školovanje, doškolovanje, prekvalifikacija, usavršavanje i osposobljavanje odraslih za različita zanimanja. Učilište posjeduje sva relevantna odobrenja za rad od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Misija nam je biti vodeća ustanova za cjeloživotno obrazovanje u ovom dijelu Europe koja doprinosi intelektualnom, društvenom i općem razvoju okruženja, stvarajući nove mogućnosti zaposlenja razvojem multidisciplinarnih programa obrazovanja. Svi programi u našoj ponudi su izrađeni prema novoj metodologiji izrade nastavnih planova i programa prema smjernicama EU obrazovne politike, te su u potpunosti usklađeni sa potrebama tržišta rada. Prednost nam je što u suradnji s agencijom za ukrcaj pomoraca garantiramo svojim polaznicima zaposlenje u ulozi časničkog i/ili hotelskog osoblja na putničkim brodovima.

Dana 14.08. 2019. godine u velikoj hali učilišta održana je svečana dodjelu završnih svjedodžbi prvoj generaciji polaznika prve međunarodne pomorske škole za pomorskog nautičara i tehničara za brodostrojarstvo u Hrvatskoj koja se izvodila na engleskom jeziku.

 

„Velik dan za nas zbog toga što je to međunarodni nivo pomorske škole i to prvi u Hrvatskoj na englerskom jeziku. S time smo posebno zadovoljni i ponosni, a naročito kvalitetom koju su prezentirali naši polaznici na kraju godine. Što se tiče interesa za upis u programe on je zaista velik pogotovo na međunarodnom planu, a i naši polaznici pokazuju interes da upišu programe na engleskom jeziku jer onda osim struke svladaju odmah i engleski jezik što im nudi veće mogućnosti zaposlenja na brodovima. Što se tiče zaposlenja mi kao grupacija garantiramo svakome tko uspješno završi školu zaposlenje prvenstveno na putničkim brodovima. Tako da je uspješnim svladavanjem programa zadovoljstvo polaznika i nas koji obučavamo veliko i obostrano.“ Kazuje direktor SSM grupacije dr.sc. Ratko Božić

 

Osim pomorske škole POU Božić nudi preko 130 različitih programa obrazovanja, međunarodnu dječiju glazbenu radionicu, školu stranih jezika, edukacije za tvrtke, radionice usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta.

 

„Pučko otvoreno učilište Božić u novoj generaciji polaznika međunarodne pomorske škole za pomorskog nautičara i tehničara za brodostrojarstvo ima preko 20 polaznika iz Australije, Italije, Mađarske i ostalih zemalja koji slušaju programe na engleskom jeziku. Isto tako učilište ima preko 130 programa obrazovanja odraslih osoba u različitim djelatnostima zanimanja. Moramo se pohvaliti da u dvije godine postojanja učilišta imamo preko 600 upisanih polaznika u različite programe obrazovanja. Teorijski dio obavljamo u suvremeno opremljenim učionicama, a praktični dio obrazovanja u najmodernijem praktikumu“ Kazuje Stručno andragoški voditelj Ivo Perković.

 

Preporučamo svakome prije nego se odluči otići „trbuhom za kruhom“ u Njemačku, Irsku i druge države da najprije promisle dali bi bilo dobro zaposliti se na brodu. Zaposlenje ne znači nužno na prekoocenskim brodovima, oni mogu biti riječni za one koji ne vole more. Odlazak na brod znači povratak kući, a svaki odlazak u strane zemlje stavlja pod upitnik povratak kući.

Zaposlenje na brodu osigurava dobre plaće, radna mjesta, ugovori su kratki, plaće su permanentne (uplaćuje se mirovinsko i zdravstveno), i čak od 4-6 mjeseci godišnjeg odmora godišnje. Molimo sve zainteresirane da se dođu interesirati za upis, konzultirati o mogućnostima zaposlenja i provjere sve navedeno, na adresu 114.Brigade 12, Split, mail: [email protected]; ili mob: 091/4782892.  Odaberite pomorsko zvanje i ostanite živjeti u Hrvatskoj s obiteljima.

 

U Splitu, 09.09.2019.

  DIREKTOR GRUPACIJE SSM dr.sc. RATKO BOŽIĆ:  PRILIKA ZA MLADE – Ne napuštajte Hrvatsku, ukrcaje se na putnički brod i vratite se svojoj obitelji

U rujnu u SSM-u  započinjemo s regrutacijom oko 300 kandidata za Carnival Maritime u svrhu zapošljavanja u industriji putničkih brodova za časničko i hotelsko osoblje. Inače Carnival Maritime pruža pomorske usluge i djeluje po najvišim tehničkim standardima za Costa i Aida grupaciju za krstarenja. Regrutacija će trajati od 17. rujna do 19. rujna za časničko osoblje te 22. i 23. listopada za hotelsko osoblje. Želja nam je da do tada prikupimo životopise mladih školovanih ljudi koji su spremni za rad u industriji putničkih brodova.  Za potrebe zapošljavanja otvorili smo posebne mailove gdje se zainteresirani mogu prijaviti i poslati svoj životopis: [email protected]

 

U SSM-u smo prepoznati na ovom području kao vodeća agencija za ukrcaj pomoraca na putničke brodove i to s 25-godišnjom tradicijom pod vodstvom direktora dr. Ratka Božića. “Šansa za afirmaciju u industriji putničkih brodova” – Želja poslodavaca koji su vlasnici velikih putničkih brodova da regrutira hotelsko osoblje iznimno nam je draga jer do sada nije bila praksa da se koristi hotelsko osoblje iz Hrvatske već pretežno s Filipina, a osoblje koje bi se i krcalo iz Europe kao upravljački kadar isključivo su bili Talijani u hotelskom dijelu. Ovo nam je prava šansa da se afirmiramo u industriji putničkih brodova u kojoj u ovoj grupaciji ima preko 50 tisuća zaposlenih. Do sada smo ukrcavali časničko osoblje i imamo vrlo dobre povratne informacije – kaže dr. Ratko Božić.

 

To su najnovije plovne jedinice s visokim standardima života. Ugovori su kratki s definiranim terminima ukrcaja i iskrcaja te s plaćenim radnim stažom i davanjima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Važno je napomenuti da svi kandidati koji apliciraju moraju moći komunicirati na engleskom jeziku, a poznavanje nekog drugog zapadnog jezika uvijek je plus. – Program ukrcaja i iskrcaja se radi na nivou nekoliko godina, što znači da  se točno može znati kada su vam sljedeći ukrcaj i iskrcaj. To je naša šansa kao i cijele udruge Crosma (Udruga hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca) da se potrudimo zaposliti što više ljudi iz Hrvatske, posebice kvalitetnog kadra kojim Hrvatska raspolaže jer time što zaposlimo više građana iz Hrvatske popravit ćemo i demografsku sliku te tako bar malo zaustaviti trend iseljavanja mladih ljudi i cijelih obitelji u Njemačku, Irsku, Norvešku i druge države.

 

Tko se ukrca na brod ta osoba se nakon odrađenog posla (ugovora) vraća kući. Statistički gledano, od 10 mladih ljudi koji odu na rad u inozemstvo za sada se samo 1 vrati, a 9 njih povede i svoje obitelji. Statistike su poražavajuće, zar ne? – rekao je gdin Božić. Zato ne napuštajte Hrvatsku, ukrcajte se na brod, odradite ugovor i vratite se kući!

 

Pročitajte više na Dalmacija Danas: www.dalmacijadanas.hr/prilika-za-mlade-ne-napustajte-hrvatsku-ukrcajte-se-na-putnicki-brod-i-vratite-se-svojoj-obitelji?fbclid=IwAR0wPnfcs_QCwdjCsZ3Jo45bt1jiy-EN-zGlPvdCgiY24JG-Tf9F1_-Y1EQ © dalmacijadanas.hr

U Splitu, 02.09.2019.

   STRUČNO ANDRAGOŠKI VODITELJ OBRAZOVANJA IVO PERKOVIĆ: OSVRT NA IZVJEŠĆE EUROPSKE UDRUGE ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH (EAEA) ZA 2017.

Dvogodišnji projekt provedbe Europske agende obrazovanja odraslih u RH koji je dijelom financiran od strane Europske Komisije odnosno Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualizaciju i kulturu (EACEA), a dijelom iz fondova EU kroz implementaciju „Upskilling Pathways“ utjecao je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja kroz sektor obrazovanja odraslih fokusira svoju obrazovnu politiku na ishode učenja i na razvoj temeljnih vještina sudionika.

 

Projekt je imao za cilj stvaranja nacrta novog kurikulum za osnovno obrazovanje odraslih, temeljen na razvoju ključnih kompetencija i specifičnih ishoda koji će educirati sudionike za rješavanje važnih situacija u svakodnevnom životu. Elementi Agende prisutni u ovom projektu su njegova usredotočenost na provedbu osnovnih vještina te implementacije i razvoja pristupa koji se temelji na dobivenim rezultatima učenja, drugim riječima koristeći dobivene rezultate učenja kao osnove za razvoj politike obrazovanja odraslih. Projekt je promovirao hrvatski sustav obrazovanja odraslih i važnost cjeloživotnog učenja, te potaknuo popularizaciju cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj. Izvješće Europske udruge za obrazovanje odraslih (EAEA) za 2017. navodi da se obrazovanje odraslih u RH promovira kroz nekoliko nacionalnih strategija, od kojih je najnovija Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo je prijedlog za izmjenu Zakona o obrazovanju odraslih iz 2007.godine ali datum rasprave prijedloga i izmjene istog još nije na vidiku. Prijedlogom Zakona Ministarstvo želi stvoriti profesionalni i kvalifikacijski standard za predavače, djelatnike i andragoge u obrazovanju odraslih koji bi imao utjecaj na kvalitetu rada ustanova za obrazovanje odraslih. Posebna  važnost se daje razvoju kvalifikacijskog standarda uključujući socijalne partnere u rad što u izvješću smatraju načinom usklađivanja strukovnog i visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih s potrebama tržišta rada.

 

Može se primijetiti da se u Hrvatskoj potiče razvoj nastavnih obrazovnih programa za nova zanimanja u području obrazovanja odraslih (edukatora i andragoga), te organizacija međunarodnih znanstvenih konferencija koje okupljaju znanstvenike i stručnjake iz područja obrazovanja odraslih, predstavnike vladinih agencija i ministarstava, stručne udruge i druge dionike iz Hrvatske i iz inozemstva. Pružatelji usluga obrazovanja odraslih u Hrvatskoj sve više nude provođenje kraćih obrazovnih programa putem e-učenja ili „online“ te prilagođene „train the trainer“ programe. Ciljne skupine za upis u programe uključuju migrante, žene i mlade. Neki nacionalni ciljevi u Hrvatskoj imaju cilj smanjenje udjela prijevremenog napuštanja obrazovanja i osposobljavanja (u dobi od 18 do 24 godine) do 4% do 2020. godine i za povećanje udjela osoba u dobi od 30 do 34 godine sa stečenom diplomom visokog obrazovanja do 35%.Izvješće nadalje spominje ulogu Aktivnih mjera koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje uključujući i mjere povezane sa osposobljavanjem nezaposlenih osoba, koje uglavnom imaju cilj nadograditi postojeće kompetencije i vještine pojedinaca kao i pružiti nove.

 

Izazov za budućnost pružatelja usluga obrazovanja odraslih u Hrvatskoj će biti da se poveća stopa upisa polaznika u dobi od 25 do 64 godine u programe obrazovanja odraslih, koja je prema izvješću u 2017.godini u RH  iznosila 3,1%. Činjenica je da je zbog malog udjela stanovništva u programima obrazovanja odraslih otežana mogućnost poboljšanja temeljnih vještina i kompetencija stanovništva neophodnih za rad. Svakako potrebno je osigurati veće iznose potpore iz javnih fondova za povećanje stope participacije u programe obrazovanja odraslih.

 

Izvor: Adult Education in Europe 2017 – A Civil Society View European Association for the Education of Adults

 

U Splitu, 12.12.2017.

Broj polaznika je ograničen – Rezervirajte svoje mjesto već danas!

Kontaktirajte nas: 021 558 519

[email protected]

0Shares
0 0