fbpx
O nama

Pučko otvoreno učilište Božić je prvo međunarodno pomorsko učilište u Republici Hrvatskoj osnovano u Splitu. Polaznicima nudi mogućnost upisa u programe doškolovanja, prekvalifikacije, osposobljavanja i usavršavanja za različita zanimanja. U suradnji s Agencijom za zapošljavanje pomoraca Učilište nudi polaznicima zaposlenje na putničkim brodovima nakon završetka obrazovanja. Učilište posjeduje sva relevantna odobrenja Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Pratite nas i na:

„Ljetna škola“ pomorskog prava – ELSA Split i POU Božić

Ljetna škola pomorskog prava u sklopu koje se detaljno proučavaju međunarodna pravila o izbjegavanju sudara na moru ove godine se održava u Splitu u organizaciji Europske udruge studenata prava ELSA i Međunarodnog pomorskog učilišta Pučkog otvorenog učilišta Božić.

“Iako je ova škola prvobitno zamišljena kao međunarodna škola pomorskog prava za sve zainteresirane studente iz Europe i pograničnog područja s Azijom, ove godine nažalost su organizatori ipak onemogućeni ljetnu školu organizirati u ‘punom sjaju’ zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom. Ove godine ‘Ljetna škola’ pomorskog prava organizirana je samo za domaće studente iz cijele RH, ali prvenstveno za studente Sveučilišta u Splitu koje zanima upotreba pomorskog prava u teorijskom i praktičnom smislu”, komentira Boško Medvidpredsjednik OC.

„Škola je organizirana u obliku neformalnog obrazovanja koje studentima osim što obogaćuje vlastiti CV nudi mogućnost da uz teorijski dio pomorskog prava vežu i praktični, a to im je omogućeno kroz praktična predavanja od strane predavača iskusnih kapetana duge plovidbe“, kaže Barbara Topić, predsjednica ELSA.

Filip Sedmak student je pravnog fakulteta u Splitu i polaznik „Ljetne škole“ kojoj joj je pristupio kako bi se pobliže upoznao s pravnim regulativama pomorskog prava. Naglasio je kako ga zanima praktičan rad na COLREG poligonu, a posebno mu je zanimljivo slušati priče ljudi iz prakse.

Pučko otvoreno učilište Božić od lani službeni partner Europske Komisije u organizaciji međunarodnih radionica usavršavanja nastavnika uz već bogatu paletu međunarodnih priznanja je odnedavno pridodalo i oznaku „Hrvatske kvalitete“ za usluge cjeloživotnog obrazovanja. U učilištu su posebno ponosni na suradnju s ELSA-om već drugu godinu zaredom zbog pružanja znanja i iskustava studentima na temu pomorskog prava i međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru.

“Poligon za provođenje vježbi iz međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru jedinstven u ovom dijelu Europe je izuzetno bitan za razumijevanje IMO pravila izbjegavanja sudara, pristajanja na vez, te obuku pravila plovidbe. Omogućava da se uspostavi koordinacija između odluke koju radnju izvršiti i same radnje, a naravno da u konačnici omogućuje kretanje broda u smjeru lijevo-desno-naprijed-natrag. Na poligonu se vježba prilaženje luci odredišta, VHF komunikacija s kontrolnim i nadzornim službama, te približavanje vezu na lijevoj ili desnoj strani, odnosno na krmi. Scenarijem je obuhvaćeno prilagođavanje brzine s otvorenog mora u zatvorene luke, vođenje računa o utjecaju morskih struja, vjetra, valova uslijed vjetra i valova uslijed kretanja broda. Polaznici imaju priliku upravljati različitim maketama brodova preko joysticka. S obzirom na to da smo svjedoci mnogih pomorskih nezgoda zbog čimbenika kao što su nepoštivanje pravila prvenstva na moru, ovakav oblik edukacije kroz simulaciju pokrenut je upravo u svrhu prevencije nezgoda kako bi polaznici osim teorijskog dijela mogli prepoznati situacije i u praksi. Rad na poligonu je uključen u praktični dio nastavnog procesa programa prekvalifikacije za pomorske nautičare”, kazuju nam iz Pou Božić.

Upisi u međunarodne programe prekvalifikacije i stjecanja srednje stručne spreme za pomorske nautičare, tehničare za brodostrojarstvo te elektrotehničare su u tijeku, a službeni početak školske godine je 27.09.2021., a svi zainteresirani se mogu javiti osobno na adresi učilišta: 114. Brigade 12, Split ili na broj telefona 021/558 519, mobitel 091/4782892.

Broj polaznika je ograničen – Rezervirajte svoje mjesto već danas!

Kontaktirajte nas: 021 558 519

[email protected]Shares