fbpx
About us

International Maritime Academy Bozic is the first international maritime school in the Republic of Croatia founded in Split. Within the Academy there is a department that offers professional guidance to the participants and takes care of the possibilities for their employment. We offer theoretical education in modern equipped classrooms and practical education in the most modern simulator instruction room.

Pratite nas i na:

„Ljetna škola“ pomorskog prava – ELSA Split i POU Božić

Ljetna škola pomorskog prava u sklopu koje se detaljno proučavaju međunarodna pravila o izbjegavanju sudara na moru ove godine se održava u Splitu u organizaciji Europske udruge studenata prava ELSA i Međunarodnog pomorskog učilišta Pučkog otvorenog učilišta Božić.

“Iako je ova škola prvobitno zamišljena kao međunarodna škola pomorskog prava za sve zainteresirane studente iz Europe i pograničnog područja s Azijom, ove godine nažalost su organizatori ipak onemogućeni ljetnu školu organizirati u ‘punom sjaju’ zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom. Ove godine ‘Ljetna škola’ pomorskog prava organizirana je samo za domaće studente iz cijele RH, ali prvenstveno za studente Sveučilišta u Splitu koje zanima upotreba pomorskog prava u teorijskom i praktičnom smislu”, komentira Boško Medvidpredsjednik OC.

„Škola je organizirana u obliku neformalnog obrazovanja koje studentima osim što obogaćuje vlastiti CV nudi mogućnost da uz teorijski dio pomorskog prava vežu i praktični, a to im je omogućeno kroz praktična predavanja od strane predavača iskusnih kapetana duge plovidbe“, kaže Barbara Topić, predsjednica ELSA.

Filip Sedmak student je pravnog fakulteta u Splitu i polaznik „Ljetne škole“ kojoj joj je pristupio kako bi se pobliže upoznao s pravnim regulativama pomorskog prava. Naglasio je kako ga zanima praktičan rad na COLREG poligonu, a posebno mu je zanimljivo slušati priče ljudi iz prakse.

Pučko otvoreno učilište Božić od lani službeni partner Europske Komisije u organizaciji međunarodnih radionica usavršavanja nastavnika uz već bogatu paletu međunarodnih priznanja je odnedavno pridodalo i oznaku „Hrvatske kvalitete“ za usluge cjeloživotnog obrazovanja. U učilištu su posebno ponosni na suradnju s ELSA-om već drugu godinu zaredom zbog pružanja znanja i iskustava studentima na temu pomorskog prava i međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru.

“Poligon za provođenje vježbi iz međunarodnih pravila o izbjegavanju sudara na moru jedinstven u ovom dijelu Europe je izuzetno bitan za razumijevanje IMO pravila izbjegavanja sudara, pristajanja na vez, te obuku pravila plovidbe. Omogućava da se uspostavi koordinacija između odluke koju radnju izvršiti i same radnje, a naravno da u konačnici omogućuje kretanje broda u smjeru lijevo-desno-naprijed-natrag. Na poligonu se vježba prilaženje luci odredišta, VHF komunikacija s kontrolnim i nadzornim službama, te približavanje vezu na lijevoj ili desnoj strani, odnosno na krmi. Scenarijem je obuhvaćeno prilagođavanje brzine s otvorenog mora u zatvorene luke, vođenje računa o utjecaju morskih struja, vjetra, valova uslijed vjetra i valova uslijed kretanja broda. Polaznici imaju priliku upravljati različitim maketama brodova preko joysticka. S obzirom na to da smo svjedoci mnogih pomorskih nezgoda zbog čimbenika kao što su nepoštivanje pravila prvenstva na moru, ovakav oblik edukacije kroz simulaciju pokrenut je upravo u svrhu prevencije nezgoda kako bi polaznici osim teorijskog dijela mogli prepoznati situacije i u praksi. Rad na poligonu je uključen u praktični dio nastavnog procesa programa prekvalifikacije za pomorske nautičare”, kazuju nam iz Pou Božić.

Upisi u međunarodne programe prekvalifikacije i stjecanja srednje stručne spreme za pomorske nautičare, tehničare za brodostrojarstvo te elektrotehničare su u tijeku, a službeni početak školske godine je 27.09.2021., a svi zainteresirani se mogu javiti osobno na adresi učilišta: 114. Brigade 12, Split ili na broj telefona 021/558 519, mobitel 091/4782892.

Broj polaznika je ograničen – Rezervirajte svoje mjesto već danas!

Kontaktirajte nas: 021 558 519

[email protected]Shares